Учен: Голям е шансът коронавирусът да се превърне в сезонен

Антъни Фочи подчертава належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение

26.03.2020 | 10:49 Редактор: Искра Ангелова
Учен: Голям е шансът коронавирусът да се превърне в сезонен

Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

Антъни Фочи, който ръководи изследвания по инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза на брифинг, че вирусът започва да пуска корени в южното полукълбо, където зимата предстои.

"Това, което започваме да виждаме сега в Южна Африка и в страните от южното полукълбо, е че с навлизането в зимния сезон започват да се появяват случаи", каза той.

"И ако в действителност те имат съществено разпространение, неизбежно е, че трябва да сме подготвени за това, че ще има втора вълна."

"Това напълно подчертава необходимостта да правим това, което правим сега в разработването на ваксина, да я тестваме бързо и да се опитваме да я изготвим, така че да имаме налична ваксина за следващия цикъл."

Понастоящем има две ваксини, които се тестват върху хора – една в САЩ и една в Китай – и те могат да бъдат в порядъка на година, година и половина от прилагането, информира БГНЕС. Проучват се и лечения – някои с нови лекарства и други, с познати, включително антималарийните хлорохин и хидроксихлорохин.

"Знам, че сега ще успеем да се справим, но наистина трябва да сме подготвени за следващ цикъл", заключи Фочи.

Твърденията му, които предполагат, че вирусът се справя по-добре в по-студено време, отколкото при горещи и влажни условия, следват последното китайско изследване – все още предварително и очакващо партньорска проверка – което стига до същото заключение.

Счита се, че сред причините е фактът, че дихателните капчици остават във въздуха по-дълго при по-студено време и че студеното време отслабва имунитета.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Ели Тончева
преди 4 години
Моля, прецизирайте заглавията си! На български "шанс" има позитивен смисъл освен в негативна конструкция ( "няма шанс"). Тук правилната дума е "опасност". Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
berg
преди 4 години
Когато времето трайно се за пролети, хората ще спрат да боледуват от настинки и това от само себе си ще ограничи заразяването с вирус. Сигнализирай за неуместен коментар