fallback

Европа срещу Ковид-19: Строги мерки вече и на Острова, първа жертва в Русия

В Италия обмислят карантината да бъде удължена

19.03.2020 | 14:33 Автор: Ивет Арабова

Първа жертва на коронавируса има и в Русия. А Великобритания въвежда първи строги мерки. В Италия обмислят още ограничения - строгата карантина ще бъде удължена, а работното време на магазините през почивните дни ще бъде намалено. 

В страната военните извозват телата на загиналите. Според началника на Кризисния щаб у нас - генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - в Италия няма загинал под 60-годишна възраст. 

Втората най-засегната страна в Европа след Италия е Испания. Там жертвите на вируса са 638, а над 14 000 са заразените. Страната е под пълна блокада от уикенда, хората могат да излизат само за работа, до магазина и до аптека. 

"Цялата държава се опитва да реши тази криза, всички испанци трябва да се чувстват сигурни", заяви кралят на Испания Фелипе IV.

В Испания започва и разследване за 19-те починали възрастни, които бяха с Ковид-19 в старчески дом. Най-тежката ситуация след Втората Световна война. Така германският канцлер Ангела Меркел определи пандемията. 

Във Великобритания вече взимат мерки - ще затворят училищата, театри и кина. Страната е сред малкото, които не са затворили границите си и не са въвели извънредно положение.  

"Очевидно ще се опитаме да поддържаме заразата до абсолютен минимум, правим всичко възможно, за да защитим здравеопазването", каза британският премиер Борис Джонсън.

А 850 милиона ученици и студенти по света не учат в момента, по данни на ЮНЕСКО. Дойдоха и добри новини - учени от Оксфорд са разработили тест за коронавируса, който показва резултата само за половин час. Това е три пъти по-бързо. В САЩ ще използват Мелания Тръмп, която ще е лице на кампания със съвети как хората да се предпазят. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback