САЩ в траур заради масов разстрел в училище

Европейски лидери изпратиха съболезнователни телеграми до Белия дом.

15.12.2012 | 09:34
САЩ в траур заради масов разстрел в училище

4-дневен траур обяви Барак Обама заради масово убийство на най-малко 27 души в училище на град Нютаун, Кънектикът.

20-годишният Адам Ланза, чиято майка работела като възпитател в училището, разстреля по неизвестни все още причини деца на възраст между 5 и 10 години. Сред загиналите са самият атентатор, майка му, директорът и училищният психолог, предаде Reuters. Всички училища в околностите са затворени и отцепени.

"Да забравим политиката и да предприемем смислени действия, за да не се допускат повече подобни трагедии", заяви през сълзи американският президент.

Редица европейски лидери изпратиха съболезнователни телеграми до Белия дом. В открито писмо до Обама френският президент Франсоа Оланд заяви, че е шокиран от случилото се и изказва дълбоко съжаление от този акт на неописуемо насилие, довел до толкова много жертви.

Британският премиер Дейвид Камерън заявява в декларация, че "му се къса сърцето, като мисли за онези, чиито деца бяха лишени от живот на толкова крехка възраст".

От името на Европейския съюз съболезнования изказаха върховният представител по въпросите на външните работи Катрин Аштън и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Ако не сега, кога ще дойде моментът да бъде поставен въпросът за контрола над притежанието на оръжия?", излезе с критично заглавие британският вестник Guardian.