Българка на Острова: Мерките на Борис Джонсън не са достатъчно твърди

В страната болните от Ковид-19 вече са над 1 500

17.03.2020 | 20:10 Редактор: Ивет Арабова

Великобритания с препоръки към гражданите си. Страната остава сред малкото, които все още не са предприели строги мерки в борба със заразата. Болните в Обединеното кралство вече са над 1500, а жертвите на вируса са 53. 

За момента баровете, ресторантите и културните институции във Великобритания остават отворени, въпреки нарастващия брой на заболели от Ковид-19. Премиерът Борис Джонсън обаче препоръча на населението да спазва определени правила.

"Сега е време всеки да спре контакта с другите, който не е наложителен и да спре всички излишни пътувания. Хората, които имат възможност, да работят от вкъщи, където е възможно. Трябва да се избягват всички места с много хора", заяви премиерът Борис Джонсън.

Изявлението на Джонсън идва само няколко дни, след като в отворено писмо 295 учени остро критикуваха липсата на мерки в страната. Българката Ива Ангеличева, която живее и работи в Лондон, разказва, че недоволство има и сред гражданите. 

"Към момента британското правителство е приело подход да се изгради така наречен стаден имунитет. Този подход е доста остро критикуван, не се приема добре, защото хората виждат какво се случва в другите държави", разказа Ива.

Напрежение сред хората се усеща не само в столицата, но и в други части на страната. Вероника Лазарова живее в Северна Англия и разказва, че паниката започва да си прокарва път и на Острова. 

"Мерките, които той обяви, не са достатъчно твърди. Децата ходят на училище", обясни тя.

Въпреки че държавата не налага рестрикции, много фирми от частния сектор са пуснали персонала си в отпуска. А театри и заведения са затворили. 

Британското правителство заяви, че работи по план от финансови мерки, които да предотвратят икономическа криза.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК