Какво е Covid-19? Вирусът прилича на грип, лекува се за две седмици

Антибиотиците не са от полза, тъй като става въпрос за вирусна пневмония

08.03.2020 | 11:35 Редактор: Юлия Христова

Covid-19 и е напълно нов вид коронавирус, който не е срещан до сега. Подобно на другите вируси от същото семейство той идва от животни. Много от първите заразени са работили или често са пазарували на пазара на едро за морски дарове в центъра на китайския град Ухан.

Коронавирусът се характеризира със симптоми подобни на грип - треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. При по-сериозните случаи се развива пневмония или остър респираторен синдром. В най-тежките случаи се стига до органна недостатъчност.

Антибиотиците не са от полза, тъй като става въпрос за вирусна пневмония. Традиционните лекарства срещу грип също не работят. Както и при другите вирусни заболявания, възстановяването зависи от силата на имунната система. Обикновено то отнема около 2 седмици. Повечето починали от Covid-19 вече са били с влошено здраве, преди да се заразят.

Подобно на грипа, Covid-19 се предава по въздушно-капков път, при пипане на заразени повърхности или директно по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста - когато ръката на здравия е имала контакт с болен.

Средно на всеки 100 болни от новия коронавирус 80 оздравяват без специално лечение, при 15 се стига до сериозни, но управляеми проблеми, при 5 заболяването е с опасност за живота. Според СЗО малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания са изложени на по-голям риск от останалите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК