Иво Инджев: Ердоган и Путин станаха като скачени съдове, които са лика-прилика

Според него намаляването на цената на руския газ не е жест на добра воля

06.03.2020 | 21:46 Редактор: Ивет Арабова

Путин и Ердоган се разбраха! Докога ще има примирие в Идлиб? 

"Примирие ще има, докато не бъде нарушено, а това, според мен, ще се случи. Путин ще остане в историята като лидера на Русия, който превърна целия свят във враг на Русия. Той се сближи с Ердоган, който постъпи по подобен начин", каза в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Иво Инджев.

По думите му двамата са се превърнали в скачени съдове, които са си лика-прилика и са длъжни да комуникират.

"Руско-турска война е немислима. Ердоган направи всичко възможно да нагнети обстановката на думи, докато Путин мълчеше доста имперски. Ердоган е развил някаква собствена стратегия за регионално величие, която удря на камък", смята Инджев.

Според него от НАТО са подали ръка на Ердоган, но само на думи.

"Примирието не е мирен договор или ново разпределение на ролите, а нещо, което един артилерийски изстрел може да наруши във всеки един момент. Руснаците владеят небето над Сирия и това прави обречени всякакви сухопътни операции. Путин също се задъхва да поддържа темпото в тази война", добави журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR

Той коментира и темата за намаляването на цената на руския газ у нас.

"Добре е за хората това да се случи, но това не е някакъв жест на добра воля, макар че го анонсираха на 3 март", отбеляза Иво Инджев.

Защо БСП поиска в Народното събрание отмяна на санкциите срещу Русия?

"БСП изпитва управляващите какво ще кажат, ясно е, че България гласува за санкциите. Истината е, че Западът е разделен от Русия по въпроса за Украйна. БСП говори на собствения си електорат, където се смята, че има голяма порция русофили", анализира Инджев.

Той изказа и мнението си относно напрежението с мигрантите по турско-гръцката граница.

"Против съм да се спекулира с неща, които не са се случили. ЕС се опитва да се откупи, търгувайки с политик като Ердоган. Той е недоволен, защото голяма част от сумата се праща в организации. ЕС е сложно нещо, не е Русия, където Ердоган може да удари по масата", заключи журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК