Европейски компании инвестирали 124 млрд. евро в намаляване на вредните емисии

Вложени са основно в сферата на транспорта, енергетиката и суровините

01.03.2020 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Европейски компании инвестирали 124 млрд. евро в намаляване на вредните емисии

Около 900 европейски компании, листнати на борсата, са реализирали инвестиции в размер на 124 млрд. евро през 2019 г. във връзка с намаляването на въглеродните емисии. До този извод е достигнала нестопанската организация CDP (Carbon Disclosure Project). Около 59 млрд. евро са били отделени за нисковъглеродни технологии, 65 млрд. евро за изследвания и разработки.

Германски компании са изразходили най-много средства за трансформацията. Отчетените инвестиции от страна на 69 германски компании възлизат на 44,4 милиарда евро - дял от около 36%. Испания (37,9 млрд. евро) и Италия (24,3 млрд. евро) заемат съответно второ и трето място сред европейските страни.

Концерни от Великобритания, където тази година ще се проведе Световната конференция за климата, заемат шеста позиция след Франция (6,0 милиарда) и Дания (4,5 милиарда) с инвестиции от 4,0 милиарда, съобщава Bloombergtv.bg.

Според твърденията на авторите на изследването, това се дължи преди всичко на факта, че повече компании от сектора на услугите с по-ниски нива на емисиите са базирани във Великобритания, отколкото в Германия.

Според доклада около девет десети от отчетените вложения са осъществени в сферата на транспорта, енергетиката и суровините; особено за възобновяеми енергийни източници или електрически превозни средства.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК