Парниковите емисии на САЩ са намалели, въглищни централи затварят

Тръмп омаловажи предупрежденията за катастрофалните последици от климатичните промени

14.01.2020 | 21:17 Редактор: Искра Ангелова
Парниковите емисии на САЩ са намалели, въглищни централи затварят

Американските електроцентрали, работещи с въглища, биват извеждани от експлоатация с един от най-бързите темпове през 2019 г. въпреки усилията на президента Доналд Тръмп да подкрепи индустрията, сочат правителствени данни и такива на Thomson Reuters.

Около 15 100 мегавата въглищни мощности са били спрени или са преминали на газ през изминалата година, достатъчно за захранване на около 15 милиона домакинства, сочат данните.

Темпът на смяна на горивото и закриване на централите е вторият най-бърз такъв след 2015 г., когато са регистрирани 19 300 мегавата мощности, изведени от експлоатация или преминали на природен газ, съобщи Investor.bg.

Замяната на въглищата с газ и възобновяеми източници при производството на енергия е намалила общото количество емисии на въглероден диоксид в САЩ през четири от последните пет години.

Въглищната промишленост бележи рязък спад през последното десетилетие поради засилващата се конкуренция в лицето на евтиния газ и субсидираната слънчева и вятърна енергия.

Доналд Тръмп омаловажи предупрежденията за катастрофалните последици от климатичните промени и се опита да съживи въгледобива, за да изпълни своите предизборни обещания в щати като Западна Вирджиния и Уайоминг, отменяйки екологичните регулации, поставени от президента Барак Обама.

Откакто Тръмп пое президентския пост през 2017 г., около 39 хил. мегавата въглищни мощности са били изведени от експлоатация.

През 2019 г. емисиите в САЩ се понижиха с 2,1%, след като производството на електроенергия от въглища спадна с 18 на сто до своето най-ниски ниво от 1975 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК