САЩ и ЕС разкритикуваха изборите в Украйна

Резултатът от вота е крачка назад за демокрацията в републиката, твърдят от Държавния департамент.

30.10.2012 | 12:51
САЩ и ЕС разкритикуваха изборите в Украйна

САЩ и Европейският съюз разкритикуваха провелите се в неделя парламентарни избори в Украйна, предадоха световните агенции.

САЩ смятат, че резултатът от вота е крачка назад за демокрацията в републиката, стана ясно от изявление на говорителя на Държавния департамент Марк Тонър, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според върховния представител за външната политика Катрин Аштън и еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле има  "множество недостатъци" в провеждането на изборите в Украйна.

Състоялият се вот остави смесено впечатление, се посочва в изявлението. Изразяваме съжаление, че видни представители на опозицията не можаха да вземат участие в изборите заради съдебен процес, който не съблюдава международните норми, подчертават Аштън и Фюле във връзка с процеса срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда от седем години затвор по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

В понеделник Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също заяви, че има отстъпление на демокрацията в Украйна след парламентарните избори в неделя.