Иван Щефанец: Приемането на еврото не води до покачване на цените

Словашкият евродепутат - в интервю на М. Милотинова за "Брюксел 1"

22.02.2020 | 16:50 Редактор: Ралица Братанова

В Словакия, която прие еврото през 2009 година, нямаше покачване на цените заради смяната на валутата, казва в специално интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR словашкият евродепутат от ЕНП Иван Щефанец. 

"Първата година след приемането на еврото в Словакия покачването на цените беше 2%. Толкова беше покачването и година преди приемането на еврото  – при използването на местната валута. Така че няма промяна. А в сравнение с други държави от Централна Европа – страни, които все още не са приели еврото , като напр. Чехия, Полша и Унгария, където имаше скок на цените през последните 10 години, Словакия постигна най-добрия резултат – имаме най-ниско покачване на цените, най-ниската инфлация сред тези четири страни. А сме единствената страна от Вишеградската четворка, приела еврото. Така че това е най-доброто доказателството, че въвеждането на еврото не значи покачване на цените. Независимо от многото коментари и очаквания в обратна посока, при нас това не се случи – еврото не доведе до покачване на цените. Минималното покачване на цените, доколкото го имаше, беше причинено не от еврото, а от други обстоятелства, но не от еврото," отбеляза словашкият евродепутат.

Защо Иван Щефанец казва, че историята с приемането на еврото в Словакия е история на успеха и имаше ли политически дебат в Словакия при приемането на еврото - цялото интервю на Милена Милотинова от Страсбург гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR днес от 17.30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК