Радован Караджич поиска похвала вместо присъда

Направих всичко, което е в човешките възможности, за да не се стига до война, заяви пред Международния трибунал в Хага бившият лидер на босненските сърби.

16.10.2012 | 17:46
Радован Караджич поиска похвала вместо присъда

Пред Международния трибунал в Хага бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви, че вместо да бъде обвиняван, би трябвало да бъде похвален за направените усилия в полза на мира, предаде BBС. Срещу Караджич има повдигнати десет обвинения, сред които за геноцид и военни престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в бивша Югославия през 1990 година.

Караджич отрича всички обвинения, включително и ролята си за клането в Сребреница през юли 1995. Тогава 7000 мюсюлмани, мъже и момчета, са убити от армията на босненските сърби. Това е най-голямото зверство в Европа, след края на Втората световна война. Караджич е обвинен и за обсадата на Сараево, продължила 44 месеца и отнела живота 12 000 цивилни.

Радован Караджич е изправен пред Международния трибунал в Хага през октомври 2009. Прокуратурата разполагаше с 300 часа за обвинението. Караджич, който се защитава сам, ще разполага със същото време, за да представи защитата си.

 „Вместо да бъда обвиняван, би трябвало да бъда възнаграден за всички добри неща, които съм направил,“ заяви Караджич. – „Аз направих всичко, което е в човешките възможности, за да не се стига до война“.

През юни 2012 едно от обвиненията за геноцид срещу Караджич, свързано с насилственото експулсиране на стотици хиляди хора от несръбски произход от градове и села в Босна беше отхвърлено от съда. Тезата на Караджич е, че той не е присъствал лично и не е бил информиран за случващото се там. Другите обвинения срещу него останаха.

Полицията арестува Караджич през 2008 в автобус в Белград след 13 години издирване. До момента на залавянето му, той е живял в Белград под фалшиво име и е практикувал алтернативна медицина.