Почина лекар - един от първите, предупредили за коронавируса

73 нови смъртни случая са регистрирани в Китай за един ден

07.02.2020 | 11:47 Редактор: Искра Ангелова

Лекар от болница в Ухан, който първи е предупредил за появата на новия коронавирус и за което е бил порицан от властите, че разпространява слухове, е починал от болестта. 

Д-р Ли Уенлианг е офталмолог в болница в Ухан. Той забелязва седем случая на вируса, които оприличава на вече познатия торс, който през 2003 година отнема живота на стотици. Изпраща съобщение до колегите си и ги предупреждава да носят защитно облекло. Лекарят се заразява с коварната болест. Въпреки усилията на колегите му той не успява да се пребори с нея. 

73 нови смъртни случая са регистрирани в Китай за един ден. Така броят на загиналите достигна 636, а заразените са над 30 000, като голямата част са в континентален Китай. Великобритания и Германия съобщиха за нови случаи на заболели.
Трети потвърден случай на коронавирус в Италия. Италиански гражданин е дал положителна проба. Той е един от петдесетината души, евакуирани миналата седмица от китайския град Ухан, където е огнището на заразата. 

Общият брой на потвърдените носители на коронавируса в Европа достигна 31 души. А 61 са вече заразените с новия коронавирус на круизен кораб в Япония. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК