fallback

Преговорите с Турция за еврочленство са замразени

Oпитите за евроинтеграция на Анкара са в застой заради кипърския въпрос.

05.09.2012 | 15:56

Признавам, че преговорите с Турция за разширяването на Европейския съюз на практика бяха замразени заради кипърския въпрос, заяви в днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от АФП. По време на среща с посланиците на общността в Брюксел той настоя Евросъюзът и Турция да поддържат интензивни контакти.

От юли Кипър държи ротационното председателство на ЕС. От този момент Турция бойкотира всички срещи на високо ниво със Съюза, припомнят експерти.

Според Ромпой плановете за разширяване на общността ще продължат, въпреки растящата умора сред много от европейските граждани.

Той допълни, че в държавите от Западните Балкани "всички страни имат една надежда - един ден да принадлежат към ЕС и европейското семейство".

Турция започна преговори за присъединяване през 2005, след влизането на Кипър в ЕС, но опитите й за евроинтеграция навлязоха в застой заради спора с разделения остров и опозицията на Германия и Франция.

Анкара няколко пъти заяви, че ще прекъсне връзките с председателството на ЕС през следващите шест месеца заради липсата на напредък в разговорите за обединение на острова.

fallback
Още от Свят
fallback