Столтенберг: Военното учение в Европа не е насочено срещу Русия

То ще се проведе през май и юни в Германия, Полша и Балтийските страни

03.02.2020 | 14:57 Редактор: Ивет Арабова
Столтенберг: Военното учение в Европа не е насочено срещу Русия

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че мащабният трансфер на американски и съюзнически войски в Източна Европа, като част от военно учение, не е насочен към Русия, съобщи АФП.

Около 37 000 войници от 18 държави трябва да участват в провежданото от САЩ учение, наречено Defender Europe 2020, предава БГНЕС.

Това е “най-голямото разполагане на американски войски в Европа за повече от 25 години”, заяви Столтенберг за АФП. Учението “показва силната ангажираност на САЩ към НАТО и към свободата и сигурността на Европа”, добави той.

Учението ще се проведе през май и юни, главно в Германия, Полша и Балтийските държави. САЩ ще предислоцират 20 000 войници в Европа през следващите месеци.

Defender Europe не е насочен срещу която и да е конкретна държава”, каза Столтенберг. “Това отбранително учение демонстрира способността за бързо придвижване на голяма сила от Съединените щати към Европа, за да помогне за защита на други съюзници от НАТО, ако е необходимо”, каза още генералният секретар на Алианса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК