Тръмп представи мирния си план за решаване на конфликта между Израел и Палестина

Ердоган заяви, че планът на Тръмп е "абсолютно неприемлив"

29.01.2020 | 17:55 Редактор: Кристина Крумова

Американският президент Доналд Тръмп представи мирния си план за решаване на израелско-палестинския конфликт. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планът на Тръмп е "абсолютно неприемлив".

Планът за мир на Доналд Тръмп бе представен в присъствието на премиера на Израел - Бенямин Нетаняху. Според Тръмп, планът представлява реалистично решение с две държави. 

"Йерусалим ще остане цялостно, много е важно, цялостно столица на Израел. Мирът изисква компромиси, но ние никога няма да поискаме от Израел да направи компромис със сигурността си. Искам този план да е добър и за палестинците", заяви президентът Тръмп.

Той допълни, че Палестина трябва да приеме основни закони за защита на човешките права, борба срещу финансова и политическа корупция и прекратяване на действията на терористични групировки. Бенямин Нетаняху приветства плана. 

"Днес беше начертано едно блестящо бъдеще за израелци и палестинци, за региона. Това е реалистичен път към издръжлив мир. Ако палестинците са готови да поемат по него, Израел ще е готов да преговаря за мир незабавно", каза той.

Палестина, обаче не приема плана на Доналд Тръмп. Според Рамала планът на Тръмп клони значително към интересите на Израел. От групировката Хамас също заявиха, че планът няма да стане факт, ако Йерусалим бъде даден на Израел. 

"Искам да кажа на Тръмп и Нетаняху, че Йерусалим не се продава. Правата ни също не се продават. Няма и да се пазарим за тях. Това споразумение няма да мине. Ще се борим с цялата си енергия. Искаме международна конференция и преговори", категоричен бе президентът на Плестина Махмуд Абас.

Планът на Доналд Тръмп предизвика незабавна вълна на недоволство в Ивицата Газа и Западния Бряг. Най-малко 13 души бяха ранени при сблъсъци с израелската армия. Някои от протестиращите горяха снимки на Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху. А международните реакции също не закъсняха. Франция обяви, че подкрепя решението с две държави и допълни, че ще проучи внимателно предложението на Тръмп.

Репортаж на Лилия Мустакова!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК