Скандалната Олга Любимова е новият министър на културата на Русия

Баща ѝ е бил ректор на Висшето театрално училище в Москва и декан на театралния факултет

26.01.2020 | 16:25 Редактор: Кристина Крумова

Безцеремонна, скандална и провокативна. Тя е новият министър на културата в кабинета на руския премиер Михаил Мишустин. Името ѝ е Олга Любимова, но на много руснаци тя изобщо не е любима.

Олга Любимова е популярна в Русия. Мненията за нея са полярни, но със сигурност тя е достъчно скандална, за да заеме поста министър на културата. Най-малкото заради нейни изяви в миналото, които след назначението ѝ в кабинета на Мишустин, станаха особено актуални.

През 2008 г. тя откровено пише в своя блог: "Не обичам опера, балет, изложби, класическа музика, музеи и артхаус кино". Разказва, че смята посещението на Британския музей за изгубено време и че е била в Париж, но не е посетила Лувъра. 

Наред с това пише, че е употребявала наркотици. За православното училище, което завършва казва, че годините там могат да се сравнят с лагер на Ал Кайда. Мнозина си спомнят и за скандалната ѝ снимка с фанелка, на която пише: "Кои сте вие? Какво искате? Не ви познавам! Вървете по дяволите!". 
Любимова не е случайна фигура. Баща ѝ е бил ректор на Висшето театрално училище в Москва и декан на театралния факултет. Майка ѝ е актриса и театровед. Дядо ѝ Николай Любимов е един от най-големите руски преводачи от френски и испански, превел "Дон Кихот" и "Декамерон". 

Неин кръстник е Никита Михалков. Преди да заеме поста на културен министър, Любимова работи в Първи канал на руската телевизия, а в продължение на две години е директор на департамента за кино към Министерство на културата. 

Автор е на предложението да се ограничи по принцип излъчването на чуждестранни филми в Русия. Тя се смята, че стои и зад заповедта на руското Министерство на културата през май 2020 г., във връзка с честването на 75-годишнината от края на Втората световна война във всички руски кинотеатри да бъдат прожектирани само руски филми. Цял месец без световно кино.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК