Дипломатически скандал с руски представители е напът да избухне и в Япония

Полицията в Токио привиква на разпит двама служители на руското търговско представителство

26.01.2020 | 12:00 Редактор: Кристина Крумова
Дипломатически скандал с руски представители е напът да избухне и в Япония

Полицията в Токио се обърна към руското посолство в Япония с искане за призоваване на двама служители на руското търговско представителство в страната, на които може да е била предоставена секретна информация от една голяма японска комуникационна компания предава японската информационна агенция Kyodo, цитирана от РИА Новости.

Посочва се, че полицията е арестувала бивш служител на тази компания, японския гражданин Араки Ютака, по подозрение, че през февруари миналата година той е предал секретна информация от сървъра на своята компания на двама служители на руската търговска мисия.

Заподозреният е признал вината си, съобщи агенцията. Според информацията от агенцията полицията чрез Министерството на външните работи е поискала от посолството да улесни явяването на тези двама служители за разпит в полицейското управление в Токио, пише "Фокус".

Вестник "Йомиури", от своя страна, пояснява, че един от руснаците е вече бивш служител на търговската мисия и е напуснал Япония още през 2017 г. Вторият служител, според изданието, има дипломатически имунитет, той е на около 50 години. Изданието отбелязва, че Араки Ютака заема доста висока позиция в компанията си, което му дава достъп до сървъра. 

От там се твърди, че е събрал данни, свързани с класифицирана корпоративна информация, и ги е прехвърлял на руснаците на преносими информационни носители. Според изданието полицията подозира, че по подобен начин секретни данни са предавани и по-рано.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК