Лавина погреба деветима в Алпите

Още четирима катерачи се водят изчезнали, девет други са в болница. Сред загиналите няма българи.

12.07.2012 | 17:01
Лавина погреба деветима в Алпите

Неочаквана лятна лавина погреба под себе си деветима катерачи във френските Алпи, в подножието на Мон Моди – прословутата Прокълната планина. Двата екипа, привързани с въжета, тъкмо се спускали от върха към 5 сутринта местно време, когато свличането ги помело. Жертвите са трима британци и по двама от Швейцария, Германия и Испания. Други четирима души са изчезнали, а деветима са настанени в болницата в Шамони с различна степен наранявания.

Говорител на френската спасителна служба потвърди, че колегите му са били вдигнати под тревога от един от оцелелите, който позвънил по мобилния си телефон. Според него има надежда за четиримата изчезнали, защото според свидетелски показания те били начело на групата и може да са подминати от лавината.

Високият 4465 метра Мон Моди е част от хребета Монблан, смятан за една от най-опасните зони за катерене в света. Годишно в района загиват по 100 и повече катерачи. Девет жертви наведнъж обаче не е имало от дълги години. През август 2008 друга лавина, също непредсказана от метеоролозите, отнесе осем души.