Единствената олимпийска медалистка на Иран напуска родината си

Тя не искала да бъде използвана като инструмент за пропаганда

13.01.2020 | 20:05 Редактор: Ивет Арабова

Единствената жена олимпийска медалистка на Иран напуска родината си. Причината – не иска да бъде повече използвана от властите като инструмент на пропаганда. 

Кимиа Ализадех е момичето, което прославя страната си с успехите си в таекуондото. През 2016 година бележи историческо постижение, печелейки бронзов медал в Рио де Жанейро на олимпийските игри и се превръща в единствената олимпийска медалистка в историята на страната. 

Тя обяви решението си да напусне ропдината си в пост в профила си в Instagram. Казва само, че ще се мести в Европа. Според местни медии става дума за Нидерландия. 

"Не искам повече да бъда част от лицемерие, лъжи, несправедливост, ласкателства, затова напускам страната. Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти", сподели Ализадех.

Кимиа се оплаква, че в страната ѝ са се държали унизително с нея дори след успеха, който е постигнала в Рио де Жанейро. Техеран посрещна новината за бягствата на спортистката като шок. Според хора, близки до нейното обкръжение, Кимиа Ализадех ще опита да участва на Олимпийските игри в Токио тази година, но не под флага на родината си.

Младата олимпийска медалистка е категорична, че решението ѝ е много по-трудно от спечелването на олимпийско злато. 

Вижте повече в репортажа!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК