Иранци протестираха срещу властта заради сваления украински самолет

Британският посланик бе задържан за "подстрекаване" на демонстрациите

12.01.2020 | 14:20 Редактор: Ралица Братанова

Протести в Техеран след признанието на армията, че е свалила погрешка украинския пътнически самолет със 176 души на борда. 

Малко по-късно иранските власти задържаха за някoлко часa британския посланик, заради участие и насърчаване на демонстрациите, което предизвика гневна реакция от страна на Лондон.

Пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран стотици студенти почетоха паметта на жертвите на инцидента със сваления от иранска ракета украински пътнически самолет. 

Полицията разпръсна демонстрантите, които поискаха оставки и преследване на отговорните за кризата. 

Мехди Каруби - лидер на иранското зелено движение, призова духовния лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли. В изявление, публикувано онлайн, Каруби пита кога Хаменей е бил уведомен за свалянето на самолета и защо е забавена информацията за истинските причини. 

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подкрепи в Twitter протестиращите в Иран. 

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да бъде с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, от когото е получил извинение за свалянето на украинския самолет. 

Рохани е провел подобен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо. 

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК