Самарас пропуска срещата на върха на ЕС заради очна операция

Гръцкото правителство планира намаляване на данъците и замразяване на съкращенията.

24.06.2012 | 14:45
Самарас пропуска срещата на върха на ЕС заради очна операция

Новият премиер на Гърция Антонис Самарас ще пропусне насрочената за следващата седмица среща на европейските лидери, предаде  BBC, позовавайки се на думите на говорител на правителството. В събота Самарас премина през рутинна операция заради проблем с отлепване на ретината. Операцията е била успешна, но лекарите категорично са забранили на новия гръцки премиер да лети.

През следващата седмица в Атина трябваше да пристигнат и представители на тройката проверяващи от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Поредният отчет обаче ще бъде направен най-рано в началото на юли, коментират запознати.

Гърция е под огромен международен натиск по отношение на спазване  на условията по спасителния пакет.  

В същото време новото коалиционно правителство предложи дръзки фискални мерки, които вероятно ще срещнат съпротивата на кредиторите. В икономическата програма на „Кабинета Самарас” е заложено намаляване на данъци, допълнително подпомагане на бедните и безработните, замразяване на съкращенията в публичния сектор и две години повече за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи Reuters.
Правителството планира да направи опит да предоговори част от спасителната помощ в размер от 130 милиарда евро.

Други предложения, заложени в икономическата програма, са намаляване на данъка добавена стойност от 23 на 13% за ресторантьори и фермери и замразяване на съкращенията в бюджетния сектор.

Програмата за реформи на Гърция ще бъде централната тема на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел в четвъртък. Вместо Самарас на срещата ще присъства външния министър Димитрис Аврамопулос.