Спряха издирването на изчезналите ни моряци в Норвежко море

Нямало шанс падналите във водата да са оцелели след толкова време

03.01.2020 | 07:26 Редактор: Тодор Петров

Операцията по издирването на двамата български моряци, които паднаха зад борда на кораба на Българския морски флот "Стара планина" няма да бъде подновена. Тази информация потвърдиха от Външно министерство.

От спасителния екип са категорични, че поради тежките метеорологични условия в района, няма шанс падналите във водата да са оцелели след толкова време.

Основната версия - мъжете били отнесени от вълна. Близките им са информирани и посланикът ни в Норвегия е в контакт с тях. Започнало е разследване на причините за инцидента. Корабът "Стара планина" е изпълнявал курс от Русия до Румъния.

Екипажът на товарния кораб е в състав 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна.

"Капитанът прави цялата организация на кораба и той разрешава излизане на открита палуба. Обикновено това става в аварийни ситуации, когато нещо трябва да се случи", обясни  вицепрезидентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани Димитър Димитров.

Корабът "Стара планина" е плавал под малтийски флаг. Затова разследването се води от три страни - Норвегия, Малта и България. За случая е информирана и Варненската окръжна прокуратура. От БМФ посочват още, че последно плавателният съд е инспектиран на 9 декември 2019 г и не са открити забележки от страна на контролните органи.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК