Военен кораб евакуира хиляди хора, блокирани от пожарите в Австралия

Хеликоптери оказват помощ на пожарникарите в битката с огъня

02.01.2020 | 12:27 Редактор: Юлия Христова

Военен кораб започна евакуация на хиляди хора, блокирани от пожарите в крайбрежен град на Австралия. На борда на плавателния съд има храна, вода и медикаменти.

Град Малакута в щата Виктория е обханат от големи пожари. Това принуди жителите и гостите да потърсят убежище от пламъците на плажа. Хиляди са без ток, а в някои населени места няма достъп до питейна вода.

А в щата Нов Южен Уелс е в ход най-мащабната евакуация в историята. Хиляди автомобили задръстиха магистралите. От утре ще бъде в сила едноседмично извънредно положение.

Дълги опашки се извиха пред супермаркетите и бензиностанциите в районите с висока опасност от пожари. А магистралите към Сидни и Канбера се задръстиха от автомобили. Причината е очакваното влошаване на обстановката и ново разпалване на пожарите. Много туристи прекъснаха преждевременно ваканцията си. 

Пет военни хеликоптера оказват помощ на пожарникарите в битката с огъня. Силният вятър и високите температури, достигащи до 41 градуса допринесоха за разпалването на пожарите. От септември 18 души са загинали. А само за седмица 17 са изчезналите. Огънят е изпепелил над 10 милиона декара гори.

Вижте още във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК