Полицията в Гент върна електрическите си автомобили

Батериите им падат твърде бързо

29.12.2019 | 18:25 Редактор: Кристина Крумова
Полицията в Гент върна електрическите си автомобили

Полицията в белгийския град Гент върна на общината купените ѝ електрически автомобили, тъй като режимът им на използване не оставя достатъчно време за зареждане на техните батерии.

Гент, третият по големина град в Белгия, обяви амбициозен план за намаляване на замърсяването на въздуха, който включва и преминаването на администрацията и полицията на автомобили, задвижвани от чиста енергия. Градът купи 8 хибридни коли на полицията, която в момента разполага с парк от 225 автомобила, 133 от които дизелови и 76 бензинови. В Гент живеят около 250 хил жители, включително най-многочислената българска колония в Белгия.

Но електрическите автомобили не отговарят на оперативните изисквания, заяви говорител на полицията пред местния вестник “Хет Нюзблад”.

“За съжаление заключихме, че не е възможно да използваме електрическите коли заради ограничения им радиус на действие”, заяви говорителят, добавяйки, че режимът на използване на полицейските автомобили е твърде активен, че да остава достатъчно време за зареждане на батериите им.

“Работим на смени. През почивните дни и вечер провеждаме редовно пътни акции. Ако електрическият автомобил е използван в първа смяна, той не може да служи през втората, защото трябва да бъде презареден”, обясни полицията. Други полицейски участъци се отнасят по-благосклонно към чистите автомобили, пише вестникът. Полицаите обслужващи летището в Завентем край Брюксел първи купиха хибридни коли “Тесла” през 2018 г.

Подобни автомобили се използват и в три други полицейски зони като хибриден модел на BMW е особено предпочитан. Според полицаите макар хибридните коли да са по-скъпи, те имат по-малки разходи за обслужване. Освен това те имат добро ускорение, което е желателно при преследвания и са тихи, което пък позволява престъпниците да бъдат заловени на местопрестъплението.

Освен отказаните осем хибридни коли, гентската полиция има и 14 машини на газ. Според полицаите двигателите им не работят достатъчно добре, а газовите уредби в багажниците ограничават мястото за полицейското оборудване, като бронежилетки, оръжиие, преносими знаци и машини за изкуствено дишане, от които полицаите се нуждаят при работата си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК