Окончателно: Тежкотоварните камиони ще се връщат веднъж на 8 седмици

Шофьорите са задължени да се връщат всеки месец

20.12.2019 | 15:50 Редактор: Кристина Крумова
Окончателно: Тежкотоварните камиони ще се връщат веднъж на 8 седмици

Окончателно - тежкотоварните камиони ще се връщат в страната, където са регистрирани на 8 седмици, а шофьорите - на 4. Те ще могат и да спят в кабините максимум до 45 часа. Това решиха европейските държави, след дълги месеци на обсъждане и обрати по пакета "Мобилност". 

Съвсем малко не стигна на източноевропейските страни. Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на Европейския съюз се разбраха по двата най-важни и спорни въпроса от пакета "Мобилност" - връщането на камионите в страната, в която са базирани и почивката на шофьорите. 

След цяла нощ тежки дискусии трите европейски институции решиха - водачите ще могат да спят в кабината не повече от 45 часа и ще бъдат задължени да се връщат поне веднъж на 4 седмици в страната, в която е регистрирано превозното средство, независимо в коя част на Европа се намират. 

А камионите на 8 седмици там, където е регистрирана фирмата. България е сред страните, които активно се противопоставиха на задължителното връщане и най-вече на камионите. Български превозвачи протестираха много пъти и в страната и в Брюксел, срещу условията, които според тях, ще доведат до фалити в бранша.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК