100 души са убити в Сирия, докато светът чака примирие

Башар Асад настоява бунтовниците да свалят първи оръжието.

10.04.2012 | 12:54
100 души са убити в Сирия, докато светът чака примирие

Насилието в Сирия ескалира часове преди да влезе крайният срок за примирие, който бе предложен от ООН и приет от правителството.

Хората на Башар Асад се съгласиха да се изтеглят от градовете, но след това поставиха условието бунтовниците да дадат писмени гаранции, че ще свалят оръжието. Освен това сирийският президент настоява Арабската лига и западните страни да не финансират опозицията.

Това искане не бе прието и боевете, вместо да спрат, се ожесточиха още повече. Над 100 души повечето цивилни загубиха живота си само в понеделник.

Според разписания от специалния пратеник за Сирия Кофи Анан мирен план на 10 април правителството трябва да изтегли тежкото въоръжение и пехотата от градовете и селата. В следващите 48 часа боевете трябва да спрат, като първи би трябвало да свалят оръжие частите на Асад.

До 6:00 на 12 април всякакви форми на насилие трябва да бъдат прекратени, а опозиция и правителство да седнат на масата на преговорите.

Сирийският външен министър заяви, че Дамаск е предприел стъпките начертани в плана, но „въоръжените престъпници” продължават боевете. Правозащитни организации, цитирани от BBC пък алармират, че  армията продължава да бомбардира Хомс, а военните части не са започнали изтегляне.