Дипломатическото напрежение между Атина и Анкара продължава

Причината - скандално морско споразумение между Либия и Турция

08.12.2019 | 16:48 Редактор: Василена Василева

Не стихва дипломатическото напрежение между Атина и Анкара. Причината - скандално морско споразумение между Либия и Турция за определяне на границите в Източното Средиземноморие. Гърция дори изгони либийския посланик от страната.

В реч пред партиен форум в Истанбул Реджеп Ердоган определи действията на Атина като "скандални". 

Турският президент уточни, че споразумението между Либия и Турция за определяне на границите в Източното Средиземноморие е изпратено в ООН, за да бъде депозиран текстът му в световната организация. 

И допълни, че Турция ще защитава правата си в района "до последно". 

На 27.11.2019 г. в Истанбул турският държавен глава и лидерът на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ал Сарадж подписаха споразумение за признаване на морската юрисдикция на двете страни. 

Определените в него изключителни икономически зони предизвикаха недоволството на Гърция, Египет и Кипър. В подписания между двете страни меморандум за разбирателство се посочва, че непризнатата от никого, освен от Анкара Севернокипърска турска република, също има право на част от природните ресурси в региона. 

Този акт внася допълнително непрежение в отношенията с Гърция. А споровете около сондажите за петрол и газ в акваторията на разделения остров продължават години. 

Брюксел също се намеси в скандала. Службата на Европейския съюз за външна дейност поиска разяснения във връзка с меморандума, както и Турция незабавно да предаде на ЕС пълния текст на споразумението с Либия. И призова Анкара да спазва международното право и да уважава суверенитета на страните в района, включително Гърция и Кипър.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК