Франция възнамерява да отговори на американските мита

Вашингтон заплаши с допълнителни мита, които могат да достигнат 2,4 милиарда долара

03.12.2019 | 17:16 Редактор: Юлия Христова
Франция възнамерява да отговори на американските мита

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер заплаши с твърди ответни мерки от страна на ЕС, ако администрацията на Доналд Тръмп изпълни намерението си да обложи с мита френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара, предават световните агенции.

Министърът посочи, че Франция се е свързала с новата Европейска комисия, за да се увери, че ако има нови американски санкции, ще последва силен европейски отговор. Той обаче призова да не се навлиза в логиката на санкциите и ответните мерки.

Льо Мер определи като неприемливи заплахите с американски санкции срещу приетия от Франция закон за облагане с данък на големите компании, предлагащи цифрови услуги.

"Планът за нови санкции срещу Франция, който би могъл да се приложи до 30 дни, е неприемлив", посочи Льо Мер пред Радио Класик. "Това не е поведение, което се очаква от Съединените щати спрямо един от основните им съюзници, Франция, и Европа като цяло", изтъкна френският министър. Той увери, че френският дигитален данък не е дискриминационен спрямо американските компании, защото е насочен също и срещу европейски и китайски компании.

Вашингтон заплаши с допълнителни мита, които могат да достигнат 100% за вноса на френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара.

Франция иска да бъдат облагани дигиталните компании в страните, където те развиват дейност, като настоява за международно споразумение по този въпрос под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК