fallback

ЕК предлага закон за неутрална към климата икономика

Лидерите на блока ще се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г.

03.12.2019 | 16:33 Автор: Ралица Братанова

Европейският съюз се подготвя за най-амбициозната политика в света срещу измененията на климата, изискваща радикално преразглеждане на икономиката, като подробности около това ще има през следващата седмица на среща на върха в Брюксел, информира  BloombergTv.

На срещата на ООН Урсула фон дер Лайен заяви, че през март Комисията ще предложи закон за ЕС, който ще направи необратим преходът към неутрална към климата икономика.

Лидерите на блока ще се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., според проект на съвместно изявление за срещата на 12-13 декември.

За да постигне тази цел, ЕС ще обещае повече зелени инвестиции и ще коригира политиката си - от облекчаване на забраната на държавните субсидии до промяна на правилата за възлагане на обществени поръчки и облагане на вноса от държави, които не отговарят на екологичните стандарти.

"Ако нашата обща цел е да бъдем неутрален за климата континент през 2050 г., ние трябва да действаме сега", каза Урсула фон дер Лейен, председател на Европейската комисия на конференцията за климата, организирана от Организацията на обединените нации в понеделник.

Планът на ЕС, който трябва да бъде одобрен след приключването на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Мадрид, ще постави блокът във водеща позиция по темата за климата сред останалите големи замърсители в света. 

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback