България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човечеството закъсняло с 30 години в борбата с климатичните промени

Има глобално затопляне и ние го причиняваме, настоя Генади Кондарев

03.12.2019 | 08:15 Редактор: Тодор Петров

Европа е в извънредно положение заради климатичните промени. Лидерите на Стария континент се събраха в Мадрид, за да помислят как да намалят вредното човешко влияние върху околната среда.

Генади Кондарев от екосдружение ''За Земята'' е на мнение, че тази конференция не е от най-ключовите, но е важна стъпка на надграждане и стремежът е да се добие инерция за конференцията следващата година за въглеродна неутралност на страните към 2050 г.

"Закъсняхме с около 30 години. Няма спор за опасността, която грози човечеството. Учените са категорични, че има глобално затопляне и ние го причиняваме. Има въглероден бюджет - докъде може да си позволим да повишаваме нивата на парникови газове в атмосферара. Въпрос на 10-15 години е да прескочим нивата, които стават критично опасни. Затова е важно да започнем рязко намаляване на емисиите, за да можем да печелим време", обясни Кондарев в "България сутрин".

В Мадрид премиерът Бойко Борисов опита да защити работата на въглищните електроцентрали в България с ясното съзнание,че за сметка на икономиката те мощно вредят на природата ни. 

"В рамките на следващите 8-10 години трябва да намерим начин да излезем от въглищната енергетика. Нашите централи са строени през 50-те и края на 70-те години. Това са стари технологии, някои от които не би трябвало да са в енергийната мрежа", смята Генади Кондарев.

По думите му с това упорство да не говорим, че краят на въглищната ера идва, ще се сблъскаме челно с проблема.

"АЕЦ "Белене" не е алтернатива. Такъв проект не може да бъде завършен в средата на 30-те години. България трябва да заложи много повече на развитие на възобновяеми енергийни източници на пазарен принцип; на технологиите, които са свързани със съхранение", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

"Винаги призовавам: използвайте повече обществен транспорт, споделяйте колата си с повече хора, избягвайте полети на късо разстояние, правете всичко възможно да има енергийна ефективност в домакинството", подчерта представителят на ''За Земята''.

Общините у нас вече обмислят как да намалят вредните емисии от автомобилите, като в София предложението е да бъде увеличен данъкът за старите возила. 

"По-скоро въпросът е как ще бъде приложено като контрол всичко това. И сега има доста норми, които обаче не се следят. Стискам палци на общината наистина да успее да приложи това, което са решили да направят", коментира Генади Кондарев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК