Лудница на "Черния петък": Трима ранени в Истанбул, лов за евтини стоки в САЩ

В Южна Африка някои дори влязоха в битка с охраната на магазините

29.11.2019 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

Щурм по магазините и по света заради "Черния петък". Трима души са пострадали при струпване на много хора в магазин в Истанбул. Заради голямата тълпа витрините на търговския център не са издържали и са се счупили. Десетки хиляди американци пък от ранни зори се втурнаха в лов на евтини стоки.

Мнозина пък се възползваха от намаленията, за да купят подаръци за наближаващите празници. Доволни са и търговците - само между Деня на благодарността и Коледа се формира около 40% от годишната им печалба. Ловът на евтини стоки завладя почти целия свят. Опашки от клиенти се извиват в Европа, а в Южна Африка някои дори влязоха в битка с охраната на магазините. 

Докато едни са в плен на треска за пазаруване, други недоволстват. Във Франция екоактивисти блокираха складове на един от най-големите доставчици на стоки по интернет - Amazon - заради вредното влияние на свръхпроизводството върху околоната среда. "Черният петък" е символ на свръхконсумацията и затова искаме да го блокираме. В Лион се намеси и полицията и се стигна до сблъсъци с протестиращите.

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК