ЕП обяви извънредно положение заради климата

Сегашните амбиции за намаляване на емисиите от морския и въздушния транспорт не били достатъчни

29.11.2019 | 21:16 Редактор: Стефанка Митева
ЕП обяви извънредно положение заради климата

Европейският съюз трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. на предстоящата Конференция на ООН по изменението на климата. Това става ясно от резолюция на Европейския парламент, която обявява извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и света.

Европарламентът одобри резолюцията в навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата в Мадрид от 2 до 13 декември. В документа се настоява ЕК да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват на целта за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5°C, пише Investor.bg

В отделна резолюция ЕП изисква общността да представи пред Конвенцията на ООН по изменение на климата своята стратегия за постигане възможно най-скоро и най-късно до 2050 г. на климатична неутралност. 

Евродепутатите призовават новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен пакт.

В резолюцията евродепутатите заявяват, че сегашните амбиции за намаляване на емисиите от морския и въздушния транспорт не са достатъчни. Всички страни трябва да включат емисиите от тези видове транспорт в своите планове за национален принос за опазването на околната среда, отбелязват те и призовават Европейската комисия да предложи включването на морския сектор в схемата на ЕС за търговия с емисии.

Цялата статия четете в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК