Смъртна присъда грози американския войник, застрелял 16 души в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама определи случилото се като „трагедия“.

13.03.2012 | 10:09
Смъртна присъда грози американския войник, застрелял 16 души в Афганистан

Американският войник, убил 16 души в Афганистан в неделя, може да получи смъртна присъда, заяви министърът на отбраната на САЩ Лион Панета. Сержантът, открил стрелба срещу цивилни афганистанци, повечето от които жени и деца, има 11 години военна служба и е бил на три мисии в Ирак. През 2010 обаче  получил мозъчна травма.
Президентът на САЩ Барак Обама определи случилото се като „трагедия“, но и заяви, че атаката няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски.

В отговор на инцидента в Кабул местното  население настоя за незабавно изтегляне на американците от страната. 600 студенти участваха в митинг в източния град Джалалабад, осъждащ нападението, като скандираха „Смърт на Америка! Смърт за Обама!“ Демонстранти се събират и в Кандахар. Бойци откриха огън по афганистанската правителствена делегация, изпратена на мястото на инцидента. Талибаните подновиха заплахата за отмъщение, като предупредиха, че ще обезглавят садистичните американски войници.