fallback

Путин прави планове за по-голям енергиен контрол в Южна Америка

Венецуела притежава най-големите запаси от петрол в света

28.11.2019 | 16:30 Автор: Василена Василева

Пробудената руска мечка насочва своя фокус върху разширяването на своето влияние в Източна Европа, Близкия Изток и Южна Америка. Ясно е, че администрацията на руския президент Владимир Путин подкрепя редица автокрации и сепаратистки движения с цел да увеличи международното си влияние. Въпреки че голяма част от това се представя от Москва като опит за подпомагане на съюзници, основната мотивация изглежда далеч по-твърда - желанието на Кремъл да получи по-голям контрол над глобални енергийни резерви, пише Oilprice.

Успехът на Русия в Сирия, където Москва подкрепя правителството на президента Башар Асад, успя да осигури на Кремъл значително политическо влияние и достъп до ценни запаси от петрол и природен газ. Това осигури нов тласък на плановете на Москва да разшири влиянието си в рамките на Южна Америка и да получи по-голям контрол върху големите запаси на въглеводороди в региона. Лъвският пай може да се види в лицето на Венецуела и борбата срещу диктатурата на президента Николас Мадуро. 

Причината за интереса на Москва към Венецуела е ясна - страната притежава най-големите запаси от петрол в света - повече от 300 милиарда барела. Ако Москва успее да наложи своето твърдо влияние върху Каракас, тя може да получи контрол върху тези щедри резерви, увеличавайки значително своето влияние върху глобалните цени на петрола.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback