Rosneft планира покупка на държавната петролна компания във Венецуела

Подкрепа от Русия - последна надежда за режима

03.11.2019 | 22:04 Редактор: Кристина Крумова
Rosneft планира покупка на държавната петролна компания във Венецуела

Петролът от Венецуела достига до международните пазари въпреки наложените санкции от САЩ срещу държавната компания PDVSA. Основният посредник на износа на петрол от намиращата се в тежка политическа и икономическа криза страна е руската компания Rosneft. Тя получава петрол от Венецуела, което е начин за изплащане на дълга на Каракас.

Ето защо руският президент Владимир Путин има водеща роля в поддържането на режима на Николас Мадуро. И докато Кремъл поддържа подкрепата си за Мадуро, сегашните санкции на Вашингтон не биха предизвикали радикална промяна във Венецуела.

Според дипломатическия представител на Хуан Гуайдо в България - Естефания Мелендез, петролната индустрия във Венецуела е в безпрецедентна криза.

"Производството на петрол се е свило от 2 млн. барела на ден преди години до 644 хил. барела на ден в момента. Това се случва, защото Мадуро се е вкопчил във властта и е готов да предприема мерки, които са напълно против националните интереси на Венецуела", коментира Мелендез за Bloomberg TV Bulgaria.

Руската петролна компания Rosneft планира да купи венецуелската държавна компания PDVSA. В замяна Москва предлага опрощаване на натрупания през годините дълг на Каракас. Подобна информация се тиражира в медии в Русия и Венецуела.

Перспективата за подобна сделка за придобиване на икономическия двигател на намиращата се в тежка криза латиноамериканска страна подсказва за нестабилност в режима на президента Николас Мадуро. Междувременно санкциите на САЩ срещу Венецуела оказват своето влияние.

По думите на Мелендез Мадуро е неспособен да подобри икономическата ситуация в страната. "Затова той обмисля да предприема резки ходове като продажбата на PDVSA на Rosneft, което би било нелегитимно. За подобно решение е необходимо одобрението на Националната асамблея, където мнозинство има опозицията и представителите на Хуан Гуайдо".

Последните политически ходове подсказват, че Путин планира да задълбочи руската интервенция във Венецуела – от военен и финансов аспект.

Руските амбиции да задълбочат присъствието си във Венецуела трябва да са сигнална лампа за САЩ. Към момента администрацията на Тръмп не планира да използва военна сила. Това означава, че Вашингтон трябва да се насочи към затягане на санкциите, ако желаят да свалят Мадуро от власт.

Още по темата четете на bloombergtv.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК