Фон дер Лайен: Светът се нуждае от лидерството ни за опазването на климата

Председателят на новата ЕК се ангажира да се бори и за равенство между половете

27.11.2019 | 19:44 Редактор: Ралица Братанова

В началото на сесията Урсула фон дер Лайен обяви, че ако евродепутатите одобрят предложения от нея екип, това ще даде нов тласък на Европейския съюз.

Първата жена начело на комисията обеща, че през следващите пет години климатичните промени и миграцията ще са в основата на работата на еврокомисарите. 

"Ако има една област, от която светът се нуждае от нашето лидерство, то това е опазването на климата. Това е екзистенциален въпрос за Европа и за света. И как може да не е, след като 85% от хората в крайна бедност живеят в 20-те страни, които са най уязвими към изменението на климата?", каза тя.

Урсула фон дер Лайен се ангажира да се бори за равенство между половете, както и за премахването на пречките, пред които се изправят хората с различни вярвания и сексуална ориентация. 

Така с 461 гласа "за" и един месец закъснение евродепутатите утвърдиха новата комисия. След като се подписа под писмото с номинацията, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли го връчи на Урсула фон дер Лайен.

През следващите пет години ще има 26 еврокомисари, тъй като Великобритания не излъчи кандидат. Заради отказа ѝ Европейската комисия заведе наказателна процедура. 

А ресорът на българаката Мария Габриел беше преименуван от "Иновации и младеж" на "Иновации, наука, култура, образование и младеж". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК