Руските служби предотвратили покушение срещу Путин

Предполага се, че зад атентата стои чеченският екстремист Доку Умаров.

27.02.2012 | 11:15
Руските служби предотвратили покушение срещу Путин

Служите за сигурност на Русия и Украйна са осуетили планирано покушение срещу руския премиер и кандидат за президент Владимир Путин, съобщиха официалните власти в Москва. В Одеса са задържани трима терористи, обявени за международно издирване.  Те са действали по нареждане на чеченския терорист Доку Умаров, коментира пред РИА Новости представител на службите. Покушението е трябвало да бъде извършено след президентските избори на 4 март. Опозиционни лидери в Русия заподозряха, че става дума за поредния предизборен ход на Путин

Говорителят на руския премиер Дмитрий Песков, потвърди информацията за осуетеният атентат срещу Путин.
Задържаните в Украйна са Одам Осмаев, баща му Асланбек Осмаев и Иля Пянзин. Те, както и убитият от самоделна бомба в Одеса Руслан Мадаев, отдавна са обект на разследване на международните спецслужби по подозрение за извършване на особено тежки терористични престъпления, коментира източникът на РИА Новости.

Информация за подготвян терористичен акт се появи още в началото на февруари, като не бяха разкрити подробности. Впоследствие украинските медии разпространиха информация, че спецслужбите в Одеса са задържали двама атентатори по подозрение в организиране на атентат.