Обрат: Вашингтон обяви израелските селища за законни

А реакцията на Израел и Палестина не закъсня

19.11.2019 | 11:39 Редактор: Юлия Христова

Съединенине щати с изненадващо решение. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че израелските селища в окупираните територии на Западния бряг, всъщност не са незаконни според международното право. С това изказване Вашингтон променя на 180 градуса досегашната си позиция по въпроса.

С новата си политическа позиция Съединените щати на практика подкрепят правото на Израел да строи цивилни слеща в окупираните територии на Западния бряг. По този начин Вашингтон промени позицията, подържана почти четери десетилетия, че подобни действия са несъвместими с международното право. 

А реакцията на Израел и Палестина не закъсня. Едните се радваха, другите - негодуваха. 

Днес е исторически ден. Това е голямо постижение за политиката ни. След като президентът Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, призна суверенитета ни над Голанските възвишения, администрацията на САЩ сега сложи край на лъжата, че населените места са незаконни. 

Европейският съюз продължава да смята израелската заселническа дейност в окупирани палестински територии за незаконна. Позицията и на ООН  също остава непроменена.

Западният бряг представлява по-голямата част от Палестинската автономия. До 1967 е част от Йордания, след което е окупиран от Израел. Анализатори отчитат, че решението на Вашингтон може да изостри допълнително напрежението в региона, което ескалира през последните седмици, заради убийството на командира на палестинската радикална организация "Ислямски джихад".

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК