Ваксината срещу морбили в Германия става задължителна

До 2500 евро глоба за родителите антиваксъри

17.11.2019 | 13:48 Редактор: Ивет Арабова

Ваксината срещу морбили става задължителна в Германия. Родителите антиваксъри са заплашени от глоба до 2500 евро. 

Законодателните промени предвижда освен глоба за родителите на децата, които не са ваксинирани, да бъде отказан достъп до детска градина или училище. Целта е да се защитят децата, мотивират се германските депутати. Законът влиза в сила от първи март догодина.

В последните години антиваксърското движение доведе до увеличение на случаите на морбили дори в развитите държави. В четири държави в ЕС, които бяха практически елиминирали дребната шарка, тя се завърна през миналата година. В Европа има рекордно увеличение на случаите за последното десетилетие, съобщи Световната здравна организация през август. Около 2,6 милиона души умират от морбили всяка година.

У нас от началото на годината са регистрирани 1000 случая на морбили при 4 за същия период на 2018 г. А по-рано този месец съд в Сливен постанови, че спирането на дете без положена ваксина срещу морбили, представлява дискриминация. Според решението на магистратите, ако останалите деца са имунизирани, те ще имат защита, при заболяване на неваксинираните. Българският лекарски съюз се обяви против решението и обяви, че то поставя в риск общественото здраве. 

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК