В Германия отбелязват 30 години от падането на Берлинската стена

Днес части от нея все още напомнят за неотдавнашното минало

09.11.2019 | 14:55 Редактор: Ралица Братанова

Президентът на Германия и държавните ръководители на страните от така наречената Вишеградска четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, дадоха началото на официалните чествания на 30-та годишнина от падането на Берлинската стена. 

След края на най-големия световен конфликт - ВСВ, Берлин е разделен на 4 зони от страните победителки - СССР, Съединените Американски Щати, Великобритания и Франция. 

Впоследствие източната зона, контролирана от Съюза става столица на Германската Демократична република. 

Тежкото икономическо състояние и липсата на физическа граница в самия Берлин принуждава много образовани хора да напуснат контролираната от Съветския съюз зона. 

Така на 13 август 1963,под командването на председателя на държавния съвет на ГДР Валтер Улбрихт започва изграждането на берлинската стена. 

За 13 години стената е построена и преоборудвана. Поставени са 45 000 бетонни блока. Височината на съорежинето е 3,6 метра със заоблен връх, за да може максимално да се затрудни прескачането ѝ. 

Построяването на стената практически нарушава следвоенното споразумение между победителите от войната, което предвижда равноправното управление на Берлин. 

През годините до стената са изградени още няколко реда бодлива тел, минни полета, аларма и кули, а стотици семейства остават разделени до 9 ноември 1989 година, когато забраната за преминаване отпада и започва премахването на стената. 

Днес в Берлин части от стената все още напомнят за неотдавнашното минало.

Репортаж на Иван Кънчев.

Снимка:Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК