Отиде си Рауф Денкташ

Дългогодишният лидер на кипърските турци докрай остана против обединението на острова.

14.01.2012 | 11:48
Отиде си Рауф Денкташ

Рауф Денкташ, дългогодишният лидер на кипърските турци, почина късно в петък на 87-годишна възраст. Политикът е издъхнал в болница в Никозия. Денкташ бе с разклатено здраве от десетилетие, след като претърпя инфаркт през 1996 и мозъчен инсулт миналата година.

Адвокат по професия, Рауф Денкташ бе един от най-дълголетните политически лидери в Европа. Звездата му изгря още през 1974, когато Турция окупира част от острова в отговор на мимолетния преврат на гръцки унионисти, борещи се за политическо обединение с Гърция. През 1983, когато турски Кипър обяви независимостта си, Денкташ бе избран за президент - пост, на който прослужи четири мандата, преди да обяви оттеглянето си през 2004.

За отбелязване е, че Денкташ бе приятел от детство с дългогодишния си политически опонент - лидера на кипърските гърци Глафкос Клеридис. Силният натиск от Анкара и Атина обаче им попречи да постигнат консенсус.

"Знам, че каквото и да направя, ще бъда запомнен като "господин Не", като онзи, който винаги е против и проваля разбирателството", призна Денкташ преди години пред британски журналисти. Но той настоя, че няма избор, защото кипърските турци са като "малки свещички сред море от гърци - една буря, и всички ще угаснем".

Денкташ до края на живота си остана против обединението на острова. Мнозинството му сънародници гласуваха за отпадане на границата в референдума преди няколко години, но обединението пропадна, защото кипърските гърци масово бяха против него.