fallback

Кандидатурата на Кантона се оказа блъф

Футболистът използвал "президентските си амбиции", за да привлече внимание към фондация за подпомагане на бездомните.

11.01.2012 | 09:11

Намерението на бившия футболист Ерик Кантона да се кандидатира за президент на Франция, заявено от първата странича на в. "Либерасион", се оказа всъщност част от план за привличане на общественото внимание към нарастващата бедност в страната. Заместник-главният редактор на вестника Пол Кинио потвърди, че Кантона всъщност искал подписите на кметовете не за своята кандидатура, а в подкрепа на благотворителната Фондация "Абат Пиер", която се стреми да осигурява подслон на останалите без собствен дом. Идеята за президентството била използвана просто за привличане на допълнителен интерес.

Основните играчи на политическата сцена вероятно са си отдъхнали след това разкритие. Макар да е по-популярен в Англия, отколкото във Франция, Кантона би могъл доста да обърка сметките на водещите кандидати, особено ако в кампанията защитава крайно леви убеждения. Главният потърпевш от това би бил кандидатът на социалистите Франсоа Оланд, който в момента оглавява социологическите проучвания. Подкрепата за Оланд е около 28%, при 24% за сегашния президент Саркози и 17% за крайно дясната Марин Льо Пен.

Франция вече преживя една подобна кандидатура през 1980, когато комикът Колюш най-неочаквано обяви, че ще участва в изборите. В един момент подкрепата за него достигна 16% и Колюш се оттегли едва след настойчивия апел на левицата, която се тревожеше, че той ще подкопае шансовете на собствения й кандидат Франсоа Митеран.

Анализатори отбелязват, че сегашният блъф не след дълго може да се превърне в реалност. Активната социална дейност на Кантона може да бъде добра платформа за скорошна политическа кариера.

fallback
Още от Свят
fallback