В Сърбия: Българи изпразват щандовете ни с месо и харчат отлично

За първите 9 месеца на годината наши туристи са реализирали 103 708 нощувки

01.11.2019 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
В Сърбия: Българи изпразват щандовете ни с месо и харчат отлично

Само една-единствена туристическа проява – Царибродската сушеница, носи на този град приходи от 100 000 евро, което е равно на една пета от градския бюджет. Българите идват чрез туристически агенции, но повечето от тях просто палят колата и тръгват за Сърбия. Идват не само от София, но и от Перник, Благоевград, Драгоман, пише "Вечерне новости", цитиран от dnes.bg.

Директорът на туристическата организация Цариброд Васил Андреев обяснява, че Царибродската сушеница се организира на 16 и 17 ноември. 

"Подготвил съм цяла реч на български. Когато дойдат, те изпразват всичките щандове с месо. А това е много важно за нас, защото сме успели да накараме хората отново да гледат прасета. Само тази  проява за един ден носи на Цариброд 100 000 евро, което е равно на една пета от бюджета", казва Андреев.

Тези дни в София се състоя туристическа презентация както на Цариброд, така и на Белград и Лесковац. За първите девет месеца на годината българските туристи са реализирали 103 708 нощувки, предимно в Белград.

"Готови сме за пристигането на българите, които винаги са в десетката по многочисленост гости в Белград", каза Слободан Ункович, зам.-директор на туристическата организация Белград.

Освен в Белград българите обичат и сръбските балнеолечебни курорти, като и местата, на които се организират различни прояви. Българските туристи ходят в Сърбия семейно, с по-голяма компания, но и все повече млади хора избират страната за забавления. В Сърбия те празнуват всички празници - от новогодишните и 8 март и 1 май, до есенните.

"Българските туристи идват при нас не само на Рощилиядата, но и на карнавала, както и на всички празници и уикенди – казва Небойша Коцич, шеф на туристическата организация Лесковац. - Новогодишните празници са изкупени още от миналата година, когато са си тръгнали доволни. Надяваме се, че скоро ще бъде открит хотел "Белград", защото ще увеличим броя на леглата и ще ги задържим възможно най-дълго. Те харчат отлично, хранят се единствено в ресторантите, защото обичат нашата кухня", обяснява директорът.

Снимка: Facebook

Харесайте страница ни във Facebook ТУК