Емблематичният председател на британския парламент - в пенсия

Джон Бъркоу влиза в политиката през 1997 година

31.10.2019 | 19:54 Редактор: Стефанка Митева

В деня, в който Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз, страната се разделя с една от централните в сагата Brexit фигури. Както обеща по-рано, днес председателят на британския парламент Джон Бъркоу се оттегли в пенсия. 

Характерният дрезгав вик, с който призовава за ред в парламента, спечели на Бъркоу световна популярност. А острият език и ярките му вратовръзки го направиха една от най-разпознаваемите фигури в британската политика. 

Като младеж Бъркоу е тенисист номер едно на Великобритания. Астмата и ниският му ръст обаче го спират от преследване на спортна кариера. 

Избран за депутат от Консервативната партия през 1997 година, през 2009 колегите му го посочват за "пръв сред равни". Оттогава Бъркоу неуморно играе ролята на арбитър в разгорещените парламентарни дебати. 

56-годишният Бъркоу ще остане в историята най-вече с ролята си в дебатите за Brexit. Той не позволи нито на Тереза Мей, нито на Борис Джонсън да внесат за пореден път за гласуване сключените от тях споразумения.

Заради отстояването си на парламентарните процедури си спечели остри критики от страна на привържениците на Brexit и дори опит да бъде отстранен от поста. Въпреки това в последния си работен ден Бъркоу е изпратен с почитания от всички политически групи. 

Репортаж на Цветана Балабанова.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК