Moody’s понижи кредитния рейтинг на Белгия

Сред водещите мотиви за намалената оценка се посочват рисковете около забавянето на икономическия ръст.

17.12.2011 | 12:19
Moody’s понижи кредитния рейтинг на Белгия

Международната кредитна агенция Moody’s  понижи с две степени кредитния рейтинг на Белгия - от Аа1 до Аа3 с негативна прогноза. Сред основните мотиви за решението агенцията посочва продължаващото влошаване на условията по финансиране на страните от еврозоната с голям държавен дълг, и конкретно Белгия, както и увеличаването на средносрочните рискове около забавяне на  икономическия ръст на страната.

“По-нататъшното отслабване на икономическия ръст, допълнително усложнява способността на правителството да достигне заложените цели по финансовата си политика. В резултат може да се наложи да бъде платена по-висока цена за съкращаване на разходите от планираната в момента – около 16 милиарда евро годишно,” отбелязват експертите на Moody’s. От рейтинговата агенция подчертават, че продължаващите политически спорове в страната допълнително усложняват ситуацията.

Негативно влияние върху баланса на белгийското правителство оказва и банковият сектор, и в частност белгийското подразделение на Dexia, което беше национализирано за сумата от 4 милиарда евро през октомври.

Преди ден и друга рейтингова агенция – Fitch, съобщи, че поставя под наблюдение с възможност за бъдещо понижение рейтинга на Белгия. Експертите на агенцията съобщиха, че още в края на януари 2012 оценката на страната е възможно да бъде намалена.