Доминик дьо Вилпен се кандидатира за президент на Франция

Според социолозите бившият министър- председател няма реални шансове за успех, но може да попречи на Саркози да спечели втори мандат.

12.12.2011 | 12:51
Доминик дьо Вилпен се кандидатира за президент на Франция

В изявлението си дьо Вилпен обяви, че иска да привлече на своя страна, не само десните, но да обедини французите. По думите му в момента Франция е слаба и зависима.

Кандидатът за президент критикува мерките на френското правителство за справяне с кризата в ЕС, които според него поставят Париж в подчинена позиция.

Кой е Доминик дьо Вилпен?


Доминик дьо Вилпен е смятан за протеже на бившия президент Жак Ширак. Той заема различни постове в неговите правителства, бил е премиер и външен министър. Същевременно по това време, амбициозният Никола Саркози успява да се издигне до министър на вътрешните работи.

Още по времето на Ширак, Саркози и дьо Вилпен започват да си съперничат. Окончателният разрив идва през 2007.

Саркози подозира съперника си, че участва в машинация, за да му попречи да стигне до Елисейския дворец. Президентът Ширак не остава безпристрастен. Той не крие подкрепата си за Дьо Вилпен, но въпреки това Сакрози успява да се наложи като кандидат на десницата и в последствие да спечели изборите.

Отмъщението му не закъснява, а новото бойно поле е съдебната зала.

Аферата „Клиърстрийм“ разкрива схема, чрез която висши държавни служители са участвали в контрабанда на оръжие за Африка. Тогава се появява и мистериозен списък на търговците, в който личи името на Саркози.

Президентът обяви списъка за фалшив и заведе дело срещу Дьо Вилпен за клевета и опит да го злепостави.

В последвалото разследване стана ясно, че списъкът наистина е фалшив, но дьо Вилпен отрече да има нещо общо с него.

Нещо повече,  адвокатите на Дьо Вилпен завеждат дело срещу Саркози за  "посегателство срещу презумпцията за невинност" във връзка с процеса "Клиърстрийм". Причината е, че Саркози нарече обвиняемите по процеса, включително бившия премиер, "виновни", преди съдът да се е произнесъл.

След като в съдебната зала никой от двамата не успя да вземе надмощие, битката отново се пренася на полето на политиката. Никола Саркози още не е обявил, че ще се кандидатира за президент, но се очаква скоро да стори това.

Според социолозите фаворит на изборите е кандидатът на социалистите Франсоа Оланд.  Макар Доминик Дьо Вилпен да няма реални шансове да спечели той със сигурност ще бъде сериозна пречка на Саркози. Предвид обстоятелствата, самият факт, че ще помогне за свалянето на Саркози, ще бъде считан за успех на дьо Вилпен.