Европарламентът осъди офанзивата в Сирия, плаши Турция с тежки санкции

Настоява се за изтегляне на турските войски

23.10.2019 | 13:27 Редактор: Тодор Петров

Турската военна офанзива в Сирия бе тема на дълъг дебат в Европейския парламент днес. Дискусията за турската военна операция продължи 3 часа. Чуха се множество разпалени призиви в пленарната зала, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург - Цветана Балабанова.

Европейският парламент не приема и осъжда офанзивата в Сирия, както и настоява за изтегляне на турските войски от страната. Евродепутатите смятат, че споразумението между президентските на Турция и Русия - Реджеп Ердоган и Владимир Путин, е неприемливо. 

Те се опасяват от засилващото се приятелство между Анкара и Москва. Някои евродепутати призовават за икономически санкции, сред които спиране на предприсъединителните фондове за Турция.

Чуха се и призиви за пълна иконмическа блокада на Турция. Предложение, зад което застана и българският евродепутат Андрей Слабаков.

Европейският парламент настоява в размирните части да се установи зона, която да е контролирана от международни сили, а не от турско-руски такива. 

Евродепутатите внесоха общо 6 резолюции по темата, работата по обединяването им продължава. Представените окончателни текстове ще бъдат гласувани утре в пленарна зала.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК