Задава се нов сблъсък: Джонсън внася сделката за Brexit

Ще разреши ли председателят на Камарата повторното ѝ гласуване?

21.10.2019 | 11:37 Редактор: Стефанка Митева
Задава се нов сблъсък: Джонсън внася сделката за Brexit

Нов сблъсък между правителството и парламента се очаква днес във Великобритания. 

Премиерът Борис Джонсън ще внесе отново в Камарата на представителите сделката за Brexit, която Лондон и Брюксел сключиха миналата седмица. Почти е сигурно обаче, че председателят на Камарата Джон Бъркоу няма да разреши повторното ѝ гласуване. 

В събота депутатите отложиха вота по самото споразумение и така принудиха министър-председателя да поиска от Европейския съюз ново отлагане на Brexit.

Днес Джонсън ще внесе в парламента и законопроект, уреждащ всички въпроси около развода между Лондон и Брюксел. Целта на правителството е той да бъде разгледан и одобрен до края на седмицата. Очаква се неговото разглеждане да започне утре, но е почти сигурно, че ще се проточи. 

Сред европейските дипломати се говори, че лидерите обмислят да дадат на Лондон "гъвкава" отсрочка. Това означава отлагане с толкова време, колкото е нужно на британския парламент, за да приеме цялото необходимо законодателство за Brexit. Все пак от европейските столици призовават за мобилизация.

Вчера британският премиер изпрати две противоречиви писма до Евросъюза – едното с искане за отлагане на Брекзит, другото – отричащо искането.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.