fallback

Кой ще наследи Берлускони?

Италианският премиер обеща да се оттегли и да не се кандидатира повторно.

09.11.2011 | 10:53

Силвио Берлускони официално обеща да не се кандидатира за каквато и да било изборна длъжност на предстоящия предсрочен вот през февруари. След като загуби мнозинството си в долната камара на парламента, италианският премиер обяви, че ще изчака приемането на новия бюджет и след това ще се оттегли от поста, за да успокои финансовите пазари и все по-многобройните си политически опоненти.

“След като законът за бюджета бъде одобрен... ще подам оставка, за да позволя на президента да започне открити консултации”, заяви Берлускони пред собствената си телевизия Canale 5.

Обещанието да не се кандидатира бе добавено впоследствие, след като политическите му противници го заподозряха в протакане. Прочутият прокурор Антонио Ди Пиетро, стар враг на Берлускони, директно го обвини, че печели време, в които “ще се опита да си купи” липсващата му подкрепа.

Сега основният въпрос в Италия е дали президентът Джорджо Наполетано (избран от левицата бивш комунист) ще обяви извънредни избори, или просто ще връчи на друг политик мандата за съставяне на правителство. Спряганите имена вече надхвърлят дузина, ето някои от по-вероятните:

Анджелино АЛФАНО. Бившият правосъден министър преди време бе сочен от самия Берлускони като негов наследник. Сега е генерален секретар на управляващата партия PDL (Popollo della Liberta). Ако бъде избран, той ще е най-младият италиански премиер в новата история - едва на 41.

Марио МОНТИ. Ако изборът падне върху експертно, съставено от технократи правителство, 68-годишният икономист и бивш еврокомисар е най-логичният избор. В момента Монти е председател на настоятелството на реномирания университет “Бокони”.

Джани ЛЕТА. Главният секретар на сегашния кабинет бе дясна ръка на Берлускони и в трите му управленски периода. За разлика от шефа си, бившият журналист и телевизионен водещ се радва на всеобщо уважение.

Лука ДИ МОНТЕДЗЕМОЛО. Това ще е «изненада», предричана всъщност от мнозина. Бившият шеф на Ferrari и настоящ лидер на организацията на индустриалците в Италия отдавна е сочен като алтернатива на губещия доверие политически елит. В условията на криза изкушението страната да се повери на доказано успешен бизнесмен става все по-силно. Но засега Монтедземоло мълчи за политическите си амбиции.

Алесандро ПРОФУМО. Бившият шеф на “Уникредит”, най-голямата банка на Италия, също е сред сериозните кандидати за сформиране на едно технократско правителство, което да се справи с дълговата криза и икономическите затруднения на страната.

fallback
Още от Свят
fallback