Папандреу получи вот на доверие срещу обещания да сподели властта

В събота предстои да бъде поставено началото на преговори за формиране на коалиционно правителство.

05.11.2011 | 10:31 Редактор: Мариета Иванова
Папандреу получи вот на доверие срещу обещания да сподели властта

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу получи решаващ вот на доверие срещу обещания да проведе преговори за подялба на властта, предаде BBC. В обръщението си пред парламента преди гласуването той изключи възможността за провеждане на предсрочни избори, определяйки идеята като „катастрофална”. Той заяви още, че не е загрижен толкова за поста си, а лидерството на едно правителство на националното единство е въпрос на преговори.
Преди седмица Папандреу шокира европейските си партньори, предизвиквайки смут и на финансовите пазари, с новината, че ще организира референдум за европейската спасителна помощ. На парламентарното заседание вчера, той  заяви, че предложената помощ от ЕС трябва да бъде приета и че ще бъде „безотговорно в исторически план”, ако бъде изгубена. Папандреу заяви още, че едни предсрочни избори биха били катастрофални за спасителното споразумение. Затова предложи една нова управленска коалиция да поеме отговорност, докато спасителните финанси не бъдат договорени.
През последните дни премиерът на Гърция на няколко пъти беше на ръба да подаде оставка – нещо, което дори повечето от членовете в собствената му партия, смятаха за решено.
В събота предстои да бъде поставено началото на преговори за формиране на коалиционно  правителство.
„Поддържам връзка с президента и ще го посетя в събота, за да го информирам за намеренията си и за това, че продължавам напред, заедно с всички партии, към едно по- широко коалиционно правителство, към постигане на текущите цели, според съответната времева рамка,” заяви пред парламента Папандреу, предаде BBC.
В подкрепа на кабинета на лявоцентристката партия ПАСОК гласуваха 153 депутата от общо 300. 145 народни представители от гръцкия парламент гласуваха против, а двама се въздържаха.
Още по време на дебатите и последвалото гласуване главната опозиционна партия оттегли подкрепата си от идеята за възможно правителство на националното единство. Лидерът на дясноцентристката партия „Нова Демокрация” Антонис Самарас отхвръли идеята за коалиция, на която беше съгласен само ден по-рано.
„Единственият изход са изборите,” заяви пред журналисти Самарас още преди да е приключило гласуването на вота на доверие към кабинета. Не е изключена възможността лидерът на „Нова демокрация,” който има 85 гласа в гръцкия парламент, да оттегли подкрепата си и от кредитното споразумение с ЕС, възползвайки се от възможността да остане в опозиция и да не дели отговорността на непопулярните мерки с партията на Папандреу.
Теоретично премиерът може да разчита на подкрепата на по-слабо представените в парламента партии.